Nutritia este stiinta care studiaza reactia dintre nutrienti si alte substante alimentare cu mentinerea, crestereareproducerea, sanatatea, si bolile organismului.

Aceasta include procesele de administrare, absorbtie, asimilare, biosinteza, catabolism, metabolism si excretie.

Dieta pentru un organism, este ceea ce consuma, in mare masura este determinata de disponibilitatea, procesarea si gusturile alimentelor. O dieta sanatoasa include prepararea si depozitarea mancarii, astfel incat sa pastreze nutrientii departe de oxidare, caldura si dezalcalinizare, reducand riscul intoxicatiilor.

Personalul specializat ofera consultanta in conditii de siguranta, bazata pe dovezi stiintifice , care includ o revizuire a ceea ce este mancat, o revizuire aprofundata a sanatati nutritionale, si un plan de nutritie personalizat.

O dieta saraca in nutrienti poate avea un impact daunator asupra sanatatii, cauzand boli de deficit, cum ar fi orbirea, anemia, scorbut, nastere prematura si cretinism; poate pune sanatate in pericol datorita obezitatii si sindromului metabolic; sau provoaca boli sistemice cronice comune ar fi bolile cardiovasculare, diabet, și osteoporoza.

Macronutrientii sunt substante care ofera energie organismului, fara de care nu s-ar putea indeplini procesele fiziologie si activitatile fizice.

Din clasa macronutrientilor fac parte proteinele, carbohidratii si grasimile.

Micronutrientii sunt substante utilizate in diferite procese chimice in organism. Micronutrientii sunt vitaminele si sarurile minerale care trebuie sa fie prezenti in organism in concentratii optime pentru ca celula sa fie hranita corespunzator.