Când vine vorba de pierderea câtorva kilograme, schimbare în viața ta este mai mare de cât crezi. Studiile au arătat că pierderea unei cantități mici din greutatea corporală duce la câștiguri enorme și aduce modificări benefice pentru o viață mai bună. Poți reduce riscul de atac de cord, atac vascular cerebral, demență cu doar 5 kg în minus.

În timp, diferențele dintre greutatea pe care o ai și cea pe care ar trebui să o ai vor fi din ce în ce mai mari și mai greu de atins. Citește și învață tot ce poți câștiga o dată cu pierderea celor 5 kilograme:

1. Nivelul scăzut de colesterol

Fiind supraponderal, nivelul de colesterol rău (LDL), este foarte ridicat. LDL-ul circulând prin vasele de sânge, se poate depune pe peretele vasului, astfel îngustarea lor poate duce la atacul de cord sau la accidentul vascular cerebral.  Exercițiile și dieta sănătoasă te vor ajuta să crești colesterolul bun (HDL), care oprește depunerea LDL-ului pe pereții vaselor de sânge.  Cinci kilograme din greutatea corporală pierdute pot scădea nivelul de colesterol cu aproximativ 10%.

2. Scade tensiunea arterială

Tensiunea arterială este reprezentată de presiunea sângelui exercitată asupra pereților arterelor, dacă aceștia sunt acoperiți de depunerile de colesterol automat tensiunea arterială va fi mai mare. Hipertensiunea arterială îngroașă pereții inimii, lăsându-i rigizi și predispuși la insuficiență cardiacă. Când inima nu funcționează normal, vasele de sânge de la nivelul rinichilor pot fi deteriorate, ceea ce duce la insuficiență renală. Pierderea a cinci kilograme va scădea tensiunea arterială, protejând inima și rinichii.

3. Reducerea riscului de atac de cord

Acumularea excesivă a plachetelor de colesterol duce la îngustarea arterelor.  În cazul unui atac de cord, artera ta coronară devine blocată complet, astfel la mușchiul cardiac nu mai ajunge săngele oxigenat de care are nevoie, ducând la rezultate fatale. Pierderea a cinci kilograme din greutatea corporală reduce riscul de atac de cord cu peste 50%.

4. Reducerea riscului de demență

Din ce în ce mai multe persoane prezintă depuneri mari de grăsime viscerală, vizibilă în burțile lor proeminente. Pericolul este acela că grăsimea viscerală, conține celule care produc imflații prin eliberarea unor substanțe chimice în organism, care pot cauza pierderi de memorie și creșterea riscului de demență. Pe lângă asta, cele două simptome ale obezității, hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat, crește riscul de accident vascular cerebral. Unele accidente vasculare pot fi lipsite de simptome, dar o zonă a creierului tot este privată de sânge arterial, rezultând țesutul deteriorat, și astfel o predispoziție la demență. Tensiunea arterială și nivelul coleterolului poate crește astfel și probabilitatea dezvoltării bolii Alzheimer.

5. Reducerea riscului de apnee în somn

La supraponderali, țesutul adipos ajunge și pe pereții traheei, care devin mai groși rezultând îngustarea căilor respiratorii. Prin urmare limba și amigdalele devenind o amenințare pentru căile respiratorii reduse, mai ales în somn îți pot pune viața în pericol, afecțiune numită apnee în somn. În această boală, rezultatul unui efort nereușit de a inspira este un nivel scăzut de oxigen în timpul somnului. În acele momente creierul trimite semnale organismului care se trezește pentru a ramâne în viață. Dacă suferiți de apnee în somn, puteți fi treziți de sute de ori pe noapte.

Pierderea celor cinci kilograme poate lărgi trahea, ajutându-vă să vă odihniți mai bine și să reduceți riscul de apnee în somn. Atunci când somnul este odihnitor nivelul de leptină crește. Deci, un somn bun vă ajută la pierderea în greutate.

6. Reducerea durerilor articulare

Fiind supraponderal presiunea la nivelul articulațiilor este simțitor mai mare. La fiecare kilogram în plus, peste greutatea optimă, presiunea la nivelul articulației genunchiului crește de trei ori, astfel dacă acumutați cinci kilograme în plus, presiunea va fi cu 15 kgf mai mare. Iar când mergem sau urcăm scările, înmulțiți surplusul cu 7.  Cele 5 kg tocmai au devenit 35 kg. În timp această forță poate deteriora catilajele articulare și astfel apare artrita.

Dacă începeți să scădeți în greutate se reduce presiunea asupra articulațiilor iar amortizarea din interiorul articulației își va reveni. Menținerea celor 5 kilograme pierdute pe o perioadă de zece ani reduce riscul apariției osteortrite cu 50%.

7. Risc scăzul de cancer

Obezitatea crește riscul de cancer. Raționamentul exact ramâne încă neclar, dar celulele adipoase sunt foarte active producând cantități mari de hormoni ca estrogen, insulină și IGF-1 care pot alimenta diverse tipuri de cancer. Riscul pentru multe tipuri de cancer scade atunci când pierzi în greutate, valabil mai ales pentru cancer de sân și cancerul uterin, în cazul în care scăderea cu doar 3-4 kg poate reduce semnificativ nivelul de hormoni care dezvoltă cancerul.

8. Riscul redus pentru diabet

Când ești supraponderal, celulele devin rezistente la insulină, hormon care gestionează circulația zahărului în celule. Excesul de greutate crește riscul de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 ca rezultat la faptul că celulele devin rezistente la insulină. Prin obținerea activă și controlată a greutății corporale, poți crește răspunsul la insulină. Scăderea în greutate cu 5 kilograme poate scădea riscul de diabet cu 60%.

9. Îmbunătățirea vieții sexuale

Activitatea organelor sexuale este afectată de hipertensiune arterială și diabet zaharat, condiții pe care le îndeplinești foarte probabil dacă ești supraponderal. În plus, disfunția erectilă afectează aproximativ 80% dintre bărbații obezi și supraponderali.

10. Administrarea de medicamente mai puține

Reducerea dozajului pentru tensiunea arterială ori diabet înseamnă economisirea unei sume consistente de bani pentru rețete.  Un stiudiu a arătat că reducerea cu doar 100 kcal pe zi ar putea preveni sau elimina aprox 71 milioane de cazuri de obezitate și de a salva 58 miliarde de dolari anual în S.U.A.

Sursa: Doctor Oz