chist

O balama de uşă are nevoie să fie unsă cu ulei pentru a funcţiona uşor, pentru reducerea fricţiunilor dintre părţile mobile şi pentru a minimiză uzarea prin folosire. În mod similar, cartilajul şi tendoanele genunchiului se bazează pe un fluid lubrifiant numit lichid sinovial. Acest lichid ajută genunchii să se îndoaie uşor şi în acelaşi timp reduce fricţiunile.

Lichidul sinovial circulă prin toată articulaţia, intră şi iese în şi din diferitele burse (punguţe) prezente la nivelul genunchiului. Un sistem asemănător valvelor există între articulaţia genunchiului şi bursa din spatele rotulei (bursa poplitee). Acest sistem reglează cantitatea de lichid sinovial care intră şi iese din această bursă.
Dar uneori genunchiul produce prea mult lichid sinovial. Cel mai frecvent acest lucru este determinat de inflamaţia articulaţiei genunchiului, care apare în diferite tipuri de artrită. O leziune a genunchiului, în special ruptura de ligament, este o cauză frecventă a chistului Baker. Când bursa poplitee se umple cu lichid şi creste în volum, rezultatul este o umflătură numită chistul Baker. Ca textură, este similar cu un balon umplut cu aer.

În unele cazuri, chistul sinovial nu determină durere şi poate trece neobservat. Dacă apar semnele şi simptomele, acestea pot fi:
– prezenţa unei tumefacţii în spatele genunchiului,
– durere la nivelul genunchiului,
– senzaţie de înţepenire a genunchiului

 
Consultul medical
Dacă pacientul prezintă durere şi umflătură în spatele genunchiului, e bine să consulte un medic pentru a determină cauza. Tratarea afecţiunii de baza, cum ar fi artrită sau ruptura de ligament, de obicei are că rezultat şi ameliorarea tumefierii şi a durerii.
Deşi este puţin probabil, tumefierea din spatele genunchiului poate fi o tumoră sau un anevrism arterial popliteal.
Un test de vizualizare noninvaziv, cum ar fi o ecografie sau imagistică prin rezonantă magnetică, poate ajuta la diagnosticarea chistului simplu. Dacă medicul suspectează prezenţa unui cheag de sânge la nivelul piciorului (tromboză venoasă profundă) sau un anevrism, poate recomandă o ecografie a întregului membru inferior sau alte investigaţii.

chist sinovialComplicaţii
În cazuri rare, chistul Baker se poate sparge şi lichidul sinovial se scurge în regiunea gambei, determinând durere ascuţită în genunchi, tumefierea şi uneori înroşirea gambei. Aceste semne şi simptome seamănă foarte mult cu cele ale prezenţei unui cheag de sânge la nivelul gambei.
Dacă tumefierea şi înroşirea gambei apar, este necesară o evaluare medicală urgenţă, deoarece cheagul de sânge necesită tratament imediat.
 

Tratament şi medicaţie

De cele mai multe ori nu este nevoie de tratament, chisul Baker se rezolvă de la sine.
Dacă acest chist este foarte mare şi determină durere intensă, medicul poate prescrie următoarele tratamente:
Terapie fizică. Aplicarea de gheaţă, un bandaj compresiv şi folosirea unor cârje pot ajuta la ameliorarea durerii şi a tumefierii. Exerciţii uşoare de mişcare şi întindere pentru musculatura din jurul genunchiului pot ajuta la ameliorarea simptomelor şi păstrarea funcţionării genunchiului.
Drenarea lichidului. Medicul poate drena fluidul din articulția genunchiului folosind un ac. Metoda se numeşte aspirare pe ac şi este de obicei realizată sub ghidare ecografică.
– Medicaţie. Medicul poate injecta un preparat corticosteroid, cum ar fi cortizonul, în articulaţia genunchiului pentru a reduce infalmația. Astfel se poate ameliora durerea, dar nu previne întotdeauna reapariţia chistului.

De obicei medicul tratează cauza care a determinat apariţia chistului şi nu chistul în sine.
Dacă medicul descoperă că ruptura de ligament este cauza supraproducţiei de lichid sinovial, poate recomandă intervenţia chirurgicală pentru repararea ligamentului.

În unele cazuri, în special la pacienţii cu osteoartrită, chistul poate să nu dispară chiar şi după tratarea cauzei. Dacă acest chist nu se ameliorează, determină durere şi interferează cu abilitatea de a îndoi genunchiul, sau dacă – în ciuda aspirărilor – lichidul din chist afectează funcţionarea genunchiului, poate fi necesară o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea chistului.

 
Remedii la domiciliu

Dacă medicul determină că artrita este cauza chistului, el poate oferi următoarele sfaturi pentru reducerea infalamatiei şi scăderea chist sinovial bakerproducţiei de lichid sinovial:

Urmărea principiului P.O.G.C.R.; aceste litere vin de la protecţie, odihnă, gheaţă, compresie şi ridicare. Protejarea piciorului prin folosirea unor cârje pentru a scădea greutatea ce se lasă pe genunchi şi a permite deplasarea fără durere. Odihnă piciorului. Aplicarea de gheaţă pe zona inflamată. Folosirea unui bandaj compresiv, şi ridicarea piciorului când acest lucru este posibil, în special noaptea.

Folosirea unor antiinfalamatorii nesteroidiene sau a acetaminofenului. Antiinflamatoriile nesteroidiene, cum ar fi aspirina, ibuprofenul, naproxen, şi alte medicamente similare pot ameliora durerea, la fel cum o poate face şi acetaminofenul. Antiinfalmatoriile prescrise de medic pot oferi doze mai mari şi o potenţa mai ridicată decât cele care se eliberează fără reţetă.

Reducerea activităţii fizice. Această măsură va duce la reducerea iritaţiei la nivelul articulaţiei genunchiului.