Cifozele sunt deviații ale coloanei vertebrale, în plan sagital (antero-posterior), prin exagerarea curburilor normale ale acesteia, cu convexitatea curburii orientată posterior. Această deformare este numită popular și cocoasă. Există cazuri rare, atipice, când coloana se curbează invers (cifoză cervicală, lordoză dorsală sau cifoză lombară).

Cifoza apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, unei boli degenerative, sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate să apară la orice vârstă. Cifoza ușoară implică puține probleme medicale. Dar în cazurile severe pot fi afectați plămânii, nervii și alte țesuturi sau organe. Tratamentul cifozei depinde de vârsta pacientului, de cauzele ei și de complicațiile pe care le produce.

În funcție de localizarea cifozei aceasta poate fi: cifoză dorsal (accentuarea curburii fiziologice), cifo-lordoza (cifoza dorsală este compensată de lordoza lombară), cifoza lombară și inversiunea vertebrală (cifoză lombară apărută prin retroversia bazinului, compensată dorsal), cifoza cervicală (inversarea curburii lordotice cervicale) și cifoza totală, este o cifoză lungă, întâlnită la indivizii cu relaxare ligamentară și musculară.

După etiologie cifozele pot fi: funcționale reprezentate de deviații tipice, ușoare, cu evoluție lungă și lentă dar cu prognostic favorabil. Sunt cele mai frecvente în perioada de creștere. Cifozele funcționale se împart în: habitale (de obișnuință), de creștere (creșterea exagerată în înălțime și dezvoltarea insuficientă a musculaturii), profesionale (datorită locului de muncă ex. munca la birou), compensatorii și cele datorate unor analizatori ( cifoza miopilor).

Acest tip de cifoze sunt ușor de corectat (prin exerciții funcționale de extensie), uneori prin simpla îndepărtare a cauzei. Dacă nu sunt tratate devin patologice.

Un alt tip de cifoze în funcție de etiologie sunt cele patologice, care prezintă deviații mai accentuate și mai grave, fiind des însoțite de modificări (deseori ireductibile) ale structurii elementelor coloanei vertebrale. Pentru ele este nevoie de un tratament complex (ortopedic, chirurgical, kinetoterapeutic) fiind benefic doar dacă se intervine la timp pentru înlăturarea cauzei. Tratamentul este de lungă durată.

Cifozele patologice sunt grupate după cauzele care le determină în: congenitale, post-traumatice, infecțioase, distrofice, reumatice, tumorale, paralitice (neuromusculare), endocrine, cifoze senile, psihotice, cifoze medicamentoase.

Principala formă de tratament pentru cifoză este reprezentată de gimnastica medical în apă. Scopul acesteia este de a tonifia în condiții de scurtare (concentric) a musculaturii spatelui, implementarea unei posturi corecte și corectarea și prevenirea curburilor compensatorii care apar în cifoză (lordoza lombară și cervicală). O altă parte a recuperării este ocupată de electroterapie care să stimuleze musculatura slăbită a spatelui, în mod special musculatura extensoare. Metoda trebuie dublată, pentru un efect însemnat de un program de kinetoterapie, nu este indicat la femeile însărcinate, bolnavii cu malignități și care au stimulator electric cardiac sau la persoanele cu osteoporoză.

Recuperarea medicală în general și kinetoterapia în mod special, reprezintă cea mai importantă parte a tratamentului pentru cifoză, cu unele excepții (cele care necesită inervenții chirurgicale, medicamentoase sau ortopedice).

Masajul poate fi de mare ajutor în tratamentul cifozei sau cifoscoliozei. Tehnicile de masaj sunt eficiente numai dacă sunt efectuate de un kinetoterapeut cu experiență în aceste afețtiuni. Masajul însă, reprezintă o formă de terapie auxiliară. Cea mai importantă în corectarea cifozei rămâne gimnastica medicală.