condromalacie patelara

Condromalacia patelară este o cauză comună pentru durerile de la nivelul rotulei sau din zona anterioară a genunchiului. Denumintă și „genunchiul atletului,” această afecțiune se întălnește adesea la sportivii tineri, sănătoși.

Condromalacia se datorează unei iritații a feței mediale a patelei. Zona respectivă este acoperită de un strat de cartilaj. Acesta în mod normal alunecă fără efort în momentul flexiei la nivelul articulației. Cu toate acestea, la unele persone, rotula tinde să frece o parte a articulației genunchiului astfel cartilajul va deveni iritat, de unde rezultă și durerea.

Ce se întâmplă cu cartilajul când apare condromalacia?

Condromalacia se datorează schimbărilor din straturile profunde ale cartilajului, astfel cauzând apariția veziculelor pe suprafața acestuia. Tipul de leziune observată în condromalacie este diferit de degenerarea văzută în artrită, și în același timp leziunile se pot recupera comparativ cu cele din artrită.

Cine suferă de condromalacie?

Interesant este că această afecțiune are ca protagoniști tinerii sănătoși și persoane active din punct de vedere fizic. Femeile sunt mult mai des afectate de condromalacie patelară. Nu se știe exact de ce se întâmplă, o ipoteză ar fi aceea că există o diferență anatomică între femei și bărbați la nivelul articulației genunchiului, iar presiunea exercitată asupra parților laterale ale patelei, este mai mare la femei.

Care este tratamentul condromalaciei?

Tratamentul rămâne încă controversat, dar cele mai multe persoane se recuperează prin repaus și programe de kinetoterapie. Înlăturarea inflamației este primul pas al tratamentului. Evitarea cauzelor care produc aceste inflamații, pentru câteva săptămâni și revenirea în programul activităților fizice prin exerciții specifice este foarte importantă. În acest timp activitățile precum înotul sunt recomandate pentru a păstra tonusul muscular și fitness-ul în timp ce genunchiul este în repaus. Pasul următor în tratament este programul de terapie fizică ce constă în exerciții de consolidare și mobilitate a mușchilor ce susțin articulația genunchiului și șoldului. Utilizarea antiinflamatoarelor nesteroidiene este asemnea de ajutor pentru a îndepărta durerea asociată condromalaciei. Popularitatea tratamentului chirurgical este în scădere pentru două motive: rezultatele bune obținute fără operație și numărul mic de pacienți care beneficiază de o intervenție chirurgicală.

condromalacie rotulianaEste intervenția chirurgicală necesară?

Uneori condromalacia nu se vindecă prin tratamentul conservator, și poate fi stabilită intervenția chirurgicală ca tratament definitiv. Cu ajutorul artroscopiei se poate observa gradul de lezare al cartilajului. Medicul poate observa biomecanica articulației și dacă există probleme să le corecteze.

O nealiniere a articulației se datorează traectoriei anormale a rotulei, cauzate de țesutul strâmt din partea lateral-externă a acesteia. Pentru această problemă poate fi folosită o procedură numită ”eliberare laterală” care constă în tăierea ligamentului lateral scurtat pentru a permite poziția normal și monitorizarea patelei. Dacă nu este sufiecient există mai multe intervenții chirurgicale ce pot fi efectuate.

Seamană cu situația ta?

Ești un atlet auto-proclamat, în formă bună, dar nu profesionist. Decizi să te antrenezi pentru curse de cel puțin 10 km sau pentru un maraton, poate ești un ciclist care pedalează mai mult decât în mod obișnuit. Genunchiul începe să facă probleme, astfel încât după consultația medicului ești diagnosticat cu condromalacie patelară. Ți se dă un tratament specific: odihnă, medicamente, exerciții specifice, iar tu să participi conștient la tratament, dar durerea genunchiului persistă.

De ce este condromalacia o afecțiune care persistă?

Această problemă este foarte des dezbătută în cabinetul unui ortoped. Cel mai întâlnit caz este cel de condromalacie, iar pacienții stau într-o perioadă lungă de recuperare. Iată de ce recuperarea este așa dificilă:

  • Faci activități pentru care organismul nu este pregătitmaraton

Alergarea unei curse de 15 km sau a maratonului nu este o activitate normală. Ceri organismului un efort foarte mare pentru a participa la aceste activități. Deseori, pacienții se plâng ”Acest lucru nu se întâmplă și altora!” Absolut greșit! Leziunile sâcâitoare pentru o parte din alteți, chiar și pentru cei de performanță, sunt un motiv bun pentru o vizită la medicul sportiv.

Cererea de top pentru organism este de a face ceva neobișnuit (cross-ul de 30 de km nu e natural), mulți dintre pacienți petrec restul timpului la birou,iar după program vor să recupereze tot antrenamentul într-o oră sau două.

Nu mă întelegeți greșit…Alergarea sau alte activități care sunt cauze pentru condromalacie sunt benefice organismului. Beneficiile pentru inima, plămâni, ect. depășesc durerea de genunchi. Dar înțelegeți limitele corpului.

  • Nu participi conștient la tratament

Nu este un lucru general, dar pentru cea mai mare parte a pacienților. Pentru a scăpa de condromalacie trebuie să te odihnești. Orice activitate care creează dureri de genunchi, de exemplu, mersul, urcatul treptelor, sau orice altceva, trebuie evitată. Trebuie să oferi șansa organismului de a se vindeca.

Mulți pacienți primesc un program de recuperare de la kinetoterapeut. Motivul exercițiilor nu este de a te face mai puternic; doar pentru a întări musculatura din jurul articulației. Fără un program bun de exerciții și o rutină bună pentru stretching, condromalacia nu va dispărea. Reluarea exercițiilor, zilnic, este o parte importantă pentru refacere.

  • Nu acorzi suficient timp pentru recuperare

recuperare condromalacieMulți pacienți au concursuri la două luni după primele simptome ale condromalaciei, si se așteaptă ca la două zile de repaus, problemele să se rezolve. Este nevoie de câteva săptămâni, minimum, până când iritația cartilajului începe să dispară. După înlăturarea inflamației mai sunt necesare alte săptămâni pentru a reîncepe ușor activitățile fizice obișnuite.

Un procent mic, mai puțin de 10%, din pacienți nu se vor reface chiar după o bună perioadă de repaus și reabilitare. Atunci este necesară intervenția chirurgicală pentru condromalacie, dar cele mai bune rezultate ale tratamentului vor fi tot repausul și terapia fizică, dacă  acestea nu dau rezultate (în 3-6 luni) singura variant va rămâne intervenția chirurgicală.

Singura modalitate de a te concentra pe recuperarea condromalaciei, nu este un obiectiv specific înaintea sănătății (exemplu un cross pentru care te pregătești). Dacă îți dorești cu adevărat să alergi cursa, așteaptă până când evenimentul este finalizat, apoi pastrează timp pentru repaus, exerciții, și reîntoarcerea ușoară în activitate. Șanse sunt, dacă faci totul așa cum trebuie, ca durerile să scadă.