Periostita este o inflamație acută sau cronică a periostului (membrana conjunctivă care învelește osul și nu îi permite creșterea în grosime) și a osului adiacent.

 
Cauze – O periostită poate fi antrenată prin extinderea unei osteite (infecție microbiană a unui os) la periost sau prin sporturi, responsabile de microtraumatisme.
La sportivi, o periostită poate surveni după modificarea sau intensificarea antrenamentului. Ea mai poate fi pusă în legatură și cu o reluare prea rapidă a activității sportive după o oprire a ei, cu o deficitară stăpanire a gesturilor, cu o schimbare a suprafeței pe care se practică sportul sau a echipamentului.
Simptome și tratament – Periostita se manifestă printr-o umflătură și durere a zonei afectate. Ea se tratează prin odihnă, ședințe de kinetoterapie, folosind încălțăminte care amortizează șocurile și prin administrarea de medicamente antiinflamatoare.

Periostita tibială – accidentări ale alergatorilor

Periostita tibiala este foarte frecventă atât în cazul atleților cât și în cazul persoanelor care fac sport recreațional. Periostita tibială este o inflamație acută sau cronică a periostului tibiei, se manifestă prin dureri ale părții inferioare a piciorului, dureri situate în partea anterioară (sensibilități sau dureri de-a lungul tibiei și chiar umflături ușoare). Ea este provocată de suprasolicitarea tibiei și a tendoanelor care leagă mușchii de oase.
„Periostita” sau „sindromul de solicitare mediană a tibiei” în română sau „shins splints” și „medial tibial stress syndrome” în engleză (pentru Google) este cauzată de suprasolicitare cel mai adesea, de activități atletice specifice ca alergarea în pantă, alergarea cu încălțăminte necorespunzătoare; este des întâlnită în sporturile care necesită opriri și porniri bruște și dese (fotbal, baschet, tenis de câmp). Periostita poate să fie cauzată de antrenamente dure sau prea lungi și datorită suprafețele dure de desfășurare a activităților atletice.

Ca simptome, sensibilitatea sau durerile de-a lungul tibiei precedate de umflături ușoare. La început, durerea, se poate, să dispară atunci când opriți exercițiul. În timp durerea poate deveni continuă. Împachetările cu gheață reprezintă prima măsură. Se tratează prin odihnă, ședinte de kinetoterapie, folosind încălțăminte care amortizează șocurile și prin administrarea de medicamente antiinflamatoare.

Apare mai frecvent pe oasele lungi (tibie, femur). Din expunerea la germeni poate rezulta o formă de periostită infecțioasă. Această stare acută se manifestă prin febră și durere, în zona afectată.