O să abordez un subiect destul de interesant și întâlnit din ce în ce mai des la persoane tinere, lucru deloc îmbucurător. Sper că cele prezentate mai jos să vă pună semne de întrebare, și să vă facă să înțelegeți că niște simptome aparent neînsemnate vor duce la afecțiuni destul de serioase și incomode. Acum nu trebuie să cădem în extrema cealaltă a ipohondriei!!! 🙂

Crepitațiile osoase reprezintă pârâiturile auzite prin palpare atunci când se freacă două oase. Acest semn se întâlnește în general la nivelul unei fracturi osoase, însă poate apărea și atunci când țesutul cartilaginos de la nivelul articulațiilor este afectat (absent, îndepărtat) iar capetele oaselor se freacă între ele, ca de exemplu la pacienții cu afecțiuni articulare degenerative.

Cauze

Artrita reumatoidă. Boala afectează de obicei femeile cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani. Artrita reumatoidă se caracterizează prin afectarea membranei sinoviale (părților moi) a articulației. În artrita reumatoidă avansată, crepitațiile sunt auzite atunci când articulația afectată este rotită. Această afecțiune se dezvoltă pe nesimțite, producând semne și simptome nespecifice, precum oboseala, stare de rău, anorexie, febră slabă persistentă, scădere în greutate, limfoadenopatie (creșterea ganglionilor limfatici în dimensiune), mialgie (durere musculară) și artralgii vagi (dureri articulare). Ulterior, apar manifestările mai specifice și localizate ale artritei reumatoide, cel mai frecvent la nivelul articulației interfalangiene proximale. Aceste semne apar în general bilateral și simetric și se pot extinde la articulațiile genunchilor, coatelor, bazinului și gleznelor. Articulațiile afectate devin rigide după perioade de inactivitate. Pacientul prezintă de asemenea caldură, inflamație și sensibilitate la nivelul articulațiilor afectate, precum și limitarea gradului de mobilitate.

Fracturile. În plus față de crepitațiile osoase, o fractură cauzează durere acută locală, hematom, edem, și reducerea mobilității. Alte semne și simptome prezente includ: deformare locală, sensibilitate, schimbarea culorii în zona afectată, și pierderea functionalității. O fractură deschisă cauzează o rană cutanată evidentă.

Osteoartrita. Crepitațiile osoase pot fi evidențiate în cursul testelor de evaluare a mobilității la pacienții cu osteoartrită avansată. Crepitațiile fine resimțite la palpare pot indica înăsprirea suprafețelor articulare; crepitațiile evidente, sunt un semn al afectării avansate a cartilajului articular. Simptomul principal al osteoartritei este durerea articulară, care apare în special la mișcare. Aceasta se poate asocia cu rigiditate articulară, care apare de regulă după odihnă și dispare în cateva minute de la începerea mișcării.