low back pain

Durerea lombara  a apărut odată cu bipedismul și necesitățile funcționale impuse de o coloană vertebrală flexibilă după mai multe axe, durerea lombara joasă, manifestată la nivelul tuturor grupelor de vârsta, fiind cu certitudine o manifestare a revoluției industriale. În Europa se estimează că circa 2% din forța de muncă va acuza, la un moment dat, durerea lombară joasă direct relaționată cu activitatea profesională, 40% din cererile de despăgubiri la locul de muncă fiind legate de durerea lombara.

Astfel, durerea lombară joasă, frecvent întâlnită cu diverse grade de intensitate în practica reumatologică, cu consecințe importante socio-economice, constituie una din cele mai frecvente cauze de incapacitate de muncă la persoane sub 45 de ani.

Fără a intra în detalii, trebuie menționat, totuși, că cele mai multe statistici apreciază că cel puțin 80% din populația adultă prezintă unul sau două pusee algice lombare de gravitate diferită. Este suficient, pentru conturarea dimensiunilor fenomenului, să consemnăm datele unei statistici din 1983, în care Frymorgen, ortoped din SUA, afirma că în acest an au fost efectuate: 120 milioane de consultăii de ortopedie, din care 50% pentru dureri lombare și au fost efectuate 180.000 de intervențîi pentru operarea heniei de disc la nivelul coloanei lombare (2% din americani fiind deja operați pentru hernie lombară, pe câtă vreme la suedezi acest procent este doar de 0,8%).

La noi în țară, problema afecțiunilor degenerative ale coloanei lombare nu a fost încă atent examinată din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, comunicările științifice ale diverșilor autori converg în a aprecia că frecvența acestor boli este deosebit de mare.

Durerea lombară joasă indică prezența unei irității la nivel muscular, nervos sau o leziune osoasă. De anumiți medici a fost catalogată că fiind o „epidemie” datorită faptului că aproximativ 80% din populația țărilor industrializate prezintă mai devreme sau mai târziu un puseu de durere în zona lombară. Ceea ce este mai grav, aceste dureri sunt prezente de la vârste din ce în ce mai fragede, datorită poziției incorecte pe scaun și lipsei din ce în ce mai mare de mișcare.

Cum să scăpăm sau să prevenim durerile de spate?

Vă prezint mai jos câteva metode plăcute și practicabile de oricine.

pilatesMetoda Pilates se adresează, indiferent de vârstă şi de compoziţia corporală, copiilor, femeilor, bărbaţilor, sportivi sau nu. Metoda Pilates poate fi practicată de toată lumea, de toate vârstele, ținând cont de caracteristicile sale fizice, de leziuni, probleme medicale, etc.

Metoda pilates se folosește și că gimnastică de recuperare, motiv pentru care, în cazul leziunilor, al operațiilor, al accidentelor, al perioadelor de convalescență, etc., exercițiile vor avea o funcție de însănătoșire și de recuperare cu rezultate excelente.

Metoda Pilates este în principal folosită ca tehnică de prevenire a problemelor de sănătate, de corectare a ţinutei, de terapie sau de întreţinere. Până în prezent au fost efectuate puţine studii ştiinţifice despre aplicăţiile terapeutice ale metodei Pilates. Principalele articole publicate făceau referire la reabilitare (în paralel cu alte îngrijiri medicale) şi la tratamentul tendinitelor, al lombalgiilor şi al durerilor articulare.

yogaYoga, ca o combinație de exerciții și meditație este practicată de mai bine de 5 000 de ani, însă în ultimii ani din ce în ce mai multe persoane de toate vârstele au început să o practice. Deși este bazată pe meditație, tehnicile și execițiile au fost adaptate pentru afecțiunile omului moder, iar una din cele mai răspândire o reprezintă durerea lombară joasă.

Cu ajutorul exercițiilor yoga se pot preveni sau reduce durerile lombare joase. Antrenând spatele prin întinderi atent echilibrate și consolidate se poate realiza obiectivul dorit. Chiar dacă persoana nu se vindecă, aceasta este scutită pe o perioadă de timp de durerile lombare.

Musculatura încordată, ligamentele și discurile uzate sau deteriorate, toate contribuie la o întrerupere a fluxului de energie prin intermediul nervilor. Prin exercițiile specifice pentru zona lombară joasă se redeschid spațiile și astfel se reechilibrează musculatura.

Personalul calificat are întotdeauna sarcina de a afla exact cauzele durerilor lombare joase, și astfel se realizează complexul de exerciții benefice pemtru afecțiunea fiecărui practicant.

Practicarea străvechii arte marţiale chinezeşti Tai Chi ameliorează considerabil durerile cauzate de artrită, a arătat un studiu realizat în SUA.thai chi

Imaginile cu chinezii care îşi încep ziua făcând Tai Chi în parcuri sunt de notorietate. Există bănuiala că practicile străvechi ar ameliora, pe lângă starea mentală, multe dintre dureri, însă un studiu în acest sens nu fusese realizat.

Tocmai de aceea, cercetătorii de la Universitatea Tufts din Massachusetts au decis să testeze efectul pe care acest tip de arte marţiale îl are asupra bolnavilor de artrită.

Au fost formate două grupuri de persoane, unul dintre ele făcând, timp de mai multe săptămâni, Tai Chi, iar celălalt exerciţii de întindere. După doar 12 săptămâni, cei din primul grup au declarat că intensitatea şi frecvenţa durerilor a scăzut la jumătate, ei simtindu-se şi mai bine, în general, mai puţin deprimaţi şi putându-se mişca mult mai uşor.

Şi în cazul persoanelor din a două grupă s-au înregistrat ameliorări, însă durerile au scăzut doar cu 20%, relatează The Telegraph.

În timpul experimentului, pacienţii din prima grupă au luat lecţii timp de 60 de minute de două ori pe săptămână, fiind rugaţi să exerseze câte 20 de minute zilnic.

Aerial Yoga este o activitate aerobă care combină principiile tradiționale din yoga cu elemente din gimnastica acrobatică, dans, pilates și exerciții calistenice (care folosesc greutatea propriului corp).

Acest tip de mișcare a fost creat pentru a contribui la menținerea sănătățîi întregului organism prin exercițîi speciale executate cu ajutorul hamacului de yoga. Hamacul este fabricat dintr-un material special care susține până la 100 kg. Acesta este prins în două puncte în tavan și permite executarea unor mișcări variate atât pe loc, cât și în balans sau rotăție. Acestea îmbină armonios contracția musculară, întinderea și relaxarea.

Elementul dinstinctiv al acestei activități este acela că în timpul antrenamentului se pierde contactul cu solul și o parte din exerciții se execută în aer. Vei avea ocazia să iți conștientizezi propria greutate și să îți menți corpul atât în poziții statice, cât și mișcare.

Cu ajutorul elementelor gravitaționale, Aerial Yoga te ajută să-ți lucrezi frumos trupul și să-ți eliberezi mintea de stresul cotidian.

Cu ajutorul exercițiilor practicate în cadrul orei de Aerial Yoga se va îmbunătăți semnificativ:

* sistemul cardiovascular

* forța musculară

* suplețea ligamentelor și a tendoanelor

* mobilitatea articulațiilor

* starea de bine

Principalul atu al acestei activități este că decompresează vertebrele coloanei prin exercițiile de yoga realizate cu ajutorul gravitației.

Aerial Yoga este foarte distractivă datorită mișcărilor speciale realizate cu ajutorul hamacului. Această combinăție de elemente optimizează sănătatea corpului și a psihicului. Aerial Yoga este o activitate care poate fi practicată de oricine, la orice varstă.

functional trainingAntrenamentele funționale au la origine recuperarea. Kinetoterapeuțîi adesea folosesc acestă practică pentru recuperarea pacienților. Intervenţiile sunt proiectate să încorporeze sarcină şi practica, contextul specific în domenii semnificative pentru fiecare pacient, cu un obiectiv global de independenţa funcţională. De exemplu, exerciţiile care imită mișcările cotidiene ale pacienților făcute la domiciliu sau locul de muncă pot fi incluse în tratament, în scopul de a ajuta la revenirea cât mai rapidă la stilul de viaţă sau la locul de muncă după o accidentare sau o intervenție chirurgicală. Astfel, dacă la locul de muncă un pacient a necesitat ridicarea în mod repetat, de greuțăți, reabilitarea va fi orientată spre ridicarea greutăților, în cazul în care pacientul are copii mici, s-ar fi orientat spre ridicare moderată și rezistență, iar în cazul în care pacientul a fost un alergător de maraton, recuperarea ar fi orientată spre reconstruirea de anduranță.

Cu toate acestea, tratamentele sunt concepute după o analiză atentă a stării pacientului, ceea ce el sau ea ar dori să atingă, şi asigurarea obiectivelor de tratament sunt realiste şi realizabile.

Antrenamentul funcţional încearcă să se adapteze sau să dezvolte exerciţii care permit persoanelor să efectueze activităţi fizice din vieţii de zi cu zi mult mai uşor şi fără leziuni.

În recuperare, nu trebuie neapărât să implice activităţile cu greutate, dar poate viza orice activitate sau o combinaţie de sarcini pe care un pacient o face cu dificultate. Capacitatea de formare, de exemplu, este de multe ori încorporată într-un plan de tratament al unui pacient în cazul în care a fost afectat de leziuni sau boli.

Să nu uităm nici de programele clasice de kinetoterapie efectuate în sălile de recuperare medicală.
Vă prezint mai jos câteva exerciții utile pentru a înlătura și preveni durerile lombare.
Înainte de toate este recomandat să consultați un specialit.

Exerciţii speciale:

1. Din poziția culcat pe spate, brațele pe lângă corp, se flectează și se extind genunchii.

2. Din culcat pe spate, pe o saltea, genunchii flexați la 90 grade tălpile ridicate de pe saltea, spatele relaxat, trage genunchii la piept, ridici ușor și bazinul apoi revi la poziția inițială.

3. Din poziția culcat pe spate cu picioarele pe podea, mâinile unite în spatele gâtului, se ridică un genunchi cât se poate de aproape câtre piept; se menține poziția cât se numără până la 10; se revine în poziția neutră inițială și se repetă cu piciorul opus (pentru elasticitatea lombară, ischiogambieri, iliopsoas, pentru a crește puterea musculaturii abdominale ).

4. Întins pe spate cu mâinile deasupra capului și cu genunchii îndoiți, se încearca lipirea zonei lombare de podea şi în acelaşi timp se contractă musculatura abdominală; se menţine această poziţie până la 10( pentru creşterea puterii musculaturii abdominale superioare şi inferioare).

5. Din şezut pe scaun cu mâinile pe lângă corp, aplecarea capului între genunchi, permiţând mâinilor să ajungă pe podea; se menţine poziţia până se numără la 3; se aduce corpul în poziţia iniţială (pentru elasticitate lombară şi a ischiogambierilor, se crește forţa musculaturii lombare inferioare).

6. Întins pe spate, se ridică un picior drept deasupra podelei, se menţine până la 10, apoi se revine cu piciorul pe podea; se repetă cu cel stângi (pentru creşterea forţei musculaturii abdominale şi coapsei).

7. În ortostatism: genuflexiuni cu mâinile în sprijin pe spătarul scaunului, spatele perfect drept, călcâiele rămân pe sol.

8. Din culcat pe burtă, în sprijinit pe antebraţe și palme, împingi în punctele de sprijin și extinzi cât se poate spatele. Se menține 5 secunde apoi revenim la poziția inițială.

9. Din culcat pe spate, genunchii felxați, tălpile pe şol, palmele pe coapse, se ridică umerii până mâinile ajung pe genunchi apoi se revine la poziția inițială.

10. Din poziția stând cu picioarele depărtate la nivelul umerilor, mâinile pe umeri, coatele în lateral se răsucește trunchiul lent, spre dreapta, apoi spre stânga. Genunchii trebuie să fie puțîn flexați, tălpile vor rămâne în același loc.

Notă: Fiecare exerciţiu este format din patru serii iar fiecare serie are la început 10 repetări după care se crește progresiv până la 30.