În urma unui studiu realizat la Universitatea de Stat din Ohio, SUA, s-a ajuns la concluzia că femeile sunt mai predispuse la depunerea de strat adipos pe abdomen decât bărbații, datorită modului diferit de procesare a grăsimilor în organism.

Acest lucru este posibil datorită unei enzime produse de organism atunci când se consumă cantitate mare de grăsimi. Enzima are ca efect depunerea de țesut adipos în regiunea abdominală. Secreția acestei enzime este mai puternică la femei decât la barbați, ceea ce dovedește de ce femeile sunt mai predispuse la îngrășare abdominală decât barbații, când se consumă cantități însemnate de lipide.

Marea problemă este că grăsimea nu se depune doar subcutanat ci și în jurul organelor interne (grăsimea viscerală), care în timp, în cantitate mare are un efect negativ, fiind asociată cu diabetul de tip 2, bolile cardiace și cancerul.

Studiile efectuate pe şoareci au arătat că femelele modificate genetic (cărora le lipsea enzima respectivă) nu depuneau ţesut adipos pe abdomen, chiar dacă erau hrănite cu cantităţi mari de grăsimi. La masculii modificaţi genetic în acelaşi mod s-a observat un efect mult mai slab pronunţat.

Rezultatele sugerează că factorii genetici sunt la fel de importanţi ca şi dieta în acumularea grăsimii corporale şi că această enzimă, ce iniţiază producerea unui hormon care controlează constituirea ţesutului adipos visceral, ar putea fi un element important în terapiile anti-obezitate destinate femeilor.

Alte experimențe pe şoareci au arătat că femelele modificate genetic (care nu aveau enzima) ardeau rapid grăsimile, producând astfel energie folosită pentru încălzirea corpului.

În timpul intervențiilor chirurgicale la pacienți, cercetătorii au analizat ţesut adipos prelevat şi au constatat că enzima era prezentă în ţesut. Concentraţia enzimei era mult mai mare în celulele extrase din grăsimea viscerală a femeilor obeze, comparativ cu celulele de acelaşi tip, extrase de la femei normoponderale.

După analizele efectuate în laborator s-a constatat că hormonii estrogeni inhibă activitatea enzimei, ceea ce ar explica de ce după menopauză, când nivelul hormonilor estrogeni scade, femeile tind să acumuleze grăsime în regiunea abdominală.

Favorizantă pentru procesul de constituire a grăsimii viscerale este vitamina A, pe care organismul o poate transforma în diferiţi compuşi, cu diverse roluri.

Unul dintre aceşti compuşi stimulează arderea grăsimii, în vreme ce un altul – acidul retinoic – stimulează formarea grăsimii viscerale.

Studiul american, publicat în jurnalul Diabetes, arată că o dietă cu conţinut mare de grăsimi determină degradare a moleculei care duce la arderea grăsimii şi activează, în schimb, enzima şi producerea de acid retinoic, care determină formarea grăsimii viscerale.

Experimentele pe şoareci confirmă cele observate şi la oameni: organismul feminin şi cel masculin procesează diferit vitamina A, ceea ce explică diferenţele observate în acumularea de grăsime viscerală la femei şi bărbaţi.

 

Sursa: Mail online