Gua sha este o tehnică utilizată în medicina tradițională din Asia de Est. Este adesea utilizat pentru a trata durerea și tensiunea musculară, dar au fost efectuate cercetări limitate despre cât de bine funcționează.

Tehnica poate ajuta la descompunerea țesutului cicatricial și a țesutului conjunctiv, îmbunătățind mișcarea articulațiilor. Tratamentul nu are efecte secundare grave, dar nu este potrivit pentru cei cu anumite afecțiuni medicale.

Ce este gua sha?

Gua sha este practica utilizării unui instrument pentru a aplica presiune și a „răzui” pielea pentru a ameliora durerea și tensiunea. Această acțiune provoacă vânătăi ușoare.

Gua sha

Numele gua sha – pronunțat gwahshah – provine din cuvântul chinezesc pentru răzuire.

Conform medicinei tradiționale chineze, qi sau chi este energie care curge prin corp. Mulți oameni cred că qi-ul unei persoane trebuie să fie echilibrat și să curgă liber pentru a-și asigura sănătatea și bunăstarea.

Oamenii cred, de asemenea, că qi-ul poate deveni blocat, provocând durere sau tensiune la nivelul mușchilor și articulațiilor. își propune să deplaseze această energie blocată pentru a ameliora durerile sau rigiditatea.

Medicina tradițională din Asia de Est consideră, de asemenea, staza sau stagnarea sângelui ca fiind o cauză a durerii și a bolilor. Un alt scop al este de a muta sânge grupat sau stagnat pentru a ameliora simptomele.

Unii fizioterapeuți folosesc o versiune a tehnicii cunoscută sub numele de mobilizare asistată de instrumente a țesuturilor moi (IASTM). Folosirea unui instrument în locul mâinilor în timpul unui masaj permite unui fizioterapeut să aplice mai multă presiune.

Utilizări

Gua sha este cel mai adesea utilizat pentru ameliorarea durerilor musculare și articulare. Condițiile mușchilor și oaselor sunt cunoscute sub denumirea de tulburări musculo-scheletice. Câteva exemple includ dureri de spate, tulpini de tendon și sindromul tunelului carpian.

Practicanții susțin că poate beneficia și sistemul imunitar și reduce inflamația. Uneori, gua sha este utilizat pentru a trata o răceală, febră sau probleme cu plămânii.

Leziunile mici ale corpului, cum ar fi vânătăile cauzate de tratament, sunt uneori cunoscute sub numele de microtraumatism. Acestea creează un răspuns în organism care poate ajuta la ruperea țesutului cicatricial.

Microtrauma poate ajuta, de asemenea, cu fibroza, care este o acumulare de prea mult țesut conjunctiv atunci când corpul se vindecă.

Fizioterapeuții pot utiliza IASTM pe țesutul conjunctiv care nu funcționează pentru a mișca articulațiile așa cum ar trebui. Această problemă se poate datora unei leziuni repetate sau a unei alte afecțiuni. Gua sha este utilizat alături de alte tratamente, cum ar fi exercițiile de întindere și întărire.

Beneficii

Cercetătorii au efectuat studii mici pe următoarele grupuri de oameni pentru a vedea dacă funcționează:

  • femeile lângă menopauză
  • persoanele cu dureri de gât și umeri din utilizarea computerului
  • halterofili de sex masculin, pentru a ajuta la recuperarea după antrenament
  • adulții mai în vârstă cu dureri de spate

Femeile au descoperit că simptomele perimenopauzei, cum ar fi transpirația, insomnia și durerile de cap, au fost reduse după gua sha.

Un studiu din 2014 a constatat că gua sha a îmbunătățit gama de mișcări și a redus durerea la persoanele care au folosit frecvent calculatoare, comparativ cu un grup de control care nu a avut tratament.

Într-un studiu din 2017, halterofilii care au avut gua sha au simțit că ridicarea greutăților a făcut mai puțin efort după tratament. Acest lucru ar putea sugera că tratamentul accelerează recuperarea musculară.

Adulții mai în vârstă cu dureri de spate au fost tratați fie cu gua sha, fie cu un pachet fierbinte. Ambele tratamente au ameliorat simptomele la fel de bine, dar efectele gua sha au durat mai mult.

După o săptămână, cei care au primit tratament cu gua sha au raportat o flexibilitate mai mare și mai puține dureri de spate decât celălalt grup.

Efecte secundare și riscuri

Gua sha face ca vasele de sânge mici lângă suprafața pielii numite capilare să „explodeze”. Acest lucru creează vânătăi distinctive roșii sau violete, cunoscute sub numele de sha.

Vânătăile durează de obicei câteva zile sau o săptămână pentru a se vindeca și pot fi fragede în timp ce se vindecă. Oamenii pot lua un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul, pentru a ajuta la durere și pentru a reduce inflamatia.

O persoană ar trebui să protejeze zona învinețită și să aibă grijă să nu o lovească. Aplicarea unui pachet de gheață poate ajuta la reducerea inflamației și la ușurarea oricărei dureri.

Practicanții Gua Sha nu ar trebui să raneasca pielea în timpul tratamentului, dar există riscul să se întâmple. Pielea traumatizata crește posibilitatea infecției, astfel încât unterapeut ar trebui să își sterilizeze întotdeauna instrumentele între tratamente.

Gua sha nu este potrivit pentru toată lumea. Persoanele care nu ar trebui să aibă:

  • care au afecțiuni medicale care afectează pielea sau venele
  • care sângerează ușor
  • care iau medicamente pentru a-și subția sângele
  • care au tromboză venoasă profundă
  • care au o infecție, o tumoare sau o rană care nu s-a vindecat complet
  • care au un implant, cum ar fi un stimulator cardiac sau un defibrilator intern

Este dureros gua sha?

Tratamentul nu ar trebui să fie dureros, dar provoacă în mod deliberat vânătăi, care pot provoca disconfort unor persoane. Aceste vânătăi ar trebui să se vindece în câteva zile.

Citeste si aici

Viziteaza si aici