Dacă tot am vorbit zilele trecute despre indicele glicemic, calculul caloric și necesarul de nutrienți vă mai ofer încă un tabel folositor în realizarea dietelor și anume tabelul nutrițional al principalelor alimente. Cu ajutorul lui se creează mai ușor meniul în funcție de obiectivul fiecăruia.
Produs |
Protide % |
Lipidie % |
Glucide % |
Calorii % |
Lapte și derivate |
|
|
|
|
Lapte de vacă integral |
3.5 |
3.5 |
4.5 |
65 |
Lapte de vacă normalizat |
3.5 |
1.7 |
4.9 |
50 |
Lapte de oaie |
6 |
7.5 |
4.6 |
113 |
Lapte de capră |
3.5 |
3.7 |
4.5 |
67 |
Iaurt din comerț |
3.2 |
2.6 |
4 |
54 |
Lapte praf |
27 |
24 |
40 |
498 |
Brânză grasă de vacă |
13 |
9 |
4.5 |
155 |
Brânză dietetic de vacă |
18 |
– |
4 |
90 |
Brânză de burduf |
27.4 |
27.4 |
0.5 |
369 |
Telemea de oaie |
18.9 |
24 |
1 |
305 |
Telemea de vacă |
19.4 |
20.4 |
1 |
273 |
Cașcaval |
25 |
19 |
1 |
283 |
Brânzeturi topite |
7 |
36 |
0.9 |
366 |
Carne și derivate |
|
|
|
|
Carne de vacă slabă |
20.4 |
2.2 |
– |
104 |
Carne de vacă grasă |
12 |
24.5 |
– |
277 |
Carne de porc slabă |
20.4 |
6.3 |
– |
142 |
Carne de porc grasă |
15 |
30 |
– |
340 |
Carne de oaie |
17 |
12 |
– |
181 |
Carne de miel |
18 |
20 |
– |
260 |
Carne de găină |
21 |
6 |
– |
142 |
Carne de pui de găină |
20.1 |
10.2 |
– |
177 |
Carne de curcă |
24.5 |
8.5 |
– |
179 |
Carne de găscă |
18.4 |
20 |
– |
261 |
Carne de rață |
19.6 |
6 |
– |
136 |
Carne de iepure |
22 |
1 |
– |
100 |
Parizer, crendvuti |
13 |
26 |
– |
295 |
Salam de Sibiu |
26.5 |
43.4 |
– |
512 |
Salam de vara |
20 |
47 |
– |
519 |
Cârnați |
18 |
26.9 |
– |
324 |
Șuncă presată |
24.9 |
20.7 |
– |
294 |
Mușchi țigănesc |
21.6 |
26.3 |
– |
333 |
Leberwurst |
16.8 |
30.1 |
– |
349 |
Pate de ficat |
19.6 |
19.5 |
– |
261 |
Pește și derivate |
|
|
|
|
Crap |
18.9 |
2.8 |
– |
104 |
Șalău |
19.4 |
0.4 |
– |
83 |
Știucă |
19.1 |
0.4 |
– |
82 |
Somn |
16.8 |
18.8 |
– |
224 |
Scrumbie de Dunăre |
14.2 |
25.9 |
– |
299 |
Calcan |
17 |
2 |
– |
88 |
Stavrid |
16.6 |
5.1 |
– |
115 |
Cod |
19 |
1 |
– |
87 |
Hering |
18 |
10 |
– |
167 |
Macrou |
22 |
10 |
– |
183 |
Conserve de pește |
|
|
|
|
Crap în sos tomat |
10.6 |
6.9 |
4.3 |
125 |
Cod în sos tomat |
14.9 |
1.3 |
2.9 |
85 |
Hering în sos tomat |
16.2 |
10.4 |
1.8 |
170 |
Macrou în sos tomat |
14.5 |
10.6 |
1.6 |
1.64 |
Stavrid în sos tomat |
15.5 |
6.6 |
– |
125 |
Fileu de macrou în ulei |
16.2 |
20.7 |
– |
259 |
Icre de crap |
25 |
3 |
– |
130 |
Icre de știucă |
27 |
1.5 |
– |
125 |
Icre negre (caviar) |
26 |
15 |
– |
246 |
Icre Manciuria |
35 |
12 |
– |
255 |
Ouă |
|
|
|
|
Ou de găină integral (grame pe bucată) |
7 |
6 |
0.6 |
171 |
Gălbenuș de ou de găină |
16 |
32 |
0.3 |
364 |
Albuș de ou de găină |
13 |
0.2 |
0.5 |
57 |
Ou de rață (cca. 60g) |
7 |
8 |
0.2 |
104 |
Legume proaspete |
|
|
|
|
Ardei gras verde |
1.1 |
0.2 |
2.5 |
17 |
Ardei gras roșu |
1.3 |
0.4 |
7.3 |
39 |
Cartofi noi |
1.7 |
0.2 |
17.4 |
80 |
Cartofi mature |
2 |
0.15 |
19 |
88 |
Castraveși |
1.3 |
0.2 |
2.9 |
19 |
Ceapă verde |
1 |
0.2 |
3.5 |
20 |
Ceapă uscată |
1.5 |
0.2 |
8 |
40 |
Ciuperci |
5 |
0.5 |
2.3 |
35 |
Conopidă |
2.8 |
0.3 |
3.9 |
30 |
Dovlecei |
0.9 |
0.1 |
3.2 |
18 |
Fasole verde |
2 |
0.2 |
5.7 |
33 |
Mazăre verde boabe |
8.4 |
0.5 |
14 |
96 |
Morcovi |
1.5 |
0.3 |
8.8 |
45 |
Păstârnac |
1.4 |
0.5 |
15 |
72 |
Pătrunjel rădăcină |
1.1 |
0.8 |
10 |
53 |
Pătlăgele roșii |
1.3 |
0.2 |
4.8 |
27 |
Praz |
2.3 |
0.4 |
9.9 |
54 |
Ridichii de lună |
0.6 |
0.1 |
3.8 |
19 |
Ridichii de iarnă |
1.3 |
0.1 |
4.9 |
26 |
Salată verde |
1.9 |
0.3 |
2.9 |
22 |
Sfeclă roșie |
1.3 |
0.1 |
9 |
43 |
Spanac |
3.5 |
0.3 |
2 |
25 |
Țelină rădăcini |
1.4 |
0.3 |
5.9 |
33 |
Urzici |
7.9 |
0.7 |
7.1 |
68 |
Usturoi |
7.2 |
0.2 |
26 |
137 |
Varză albă |
1.8 |
0.2 |
5.8 |
33 |
Varză Bruxelles |
4 |
0.5 |
7 |
50 |
Varză roșie |
1.9 |
0.2 |
5.6 |
33 |
Legume conservate |
|
|
|
|
Fasole verde (conservă sterilizată) |
1.1 |
0.4 |
2.5 |
18 |
Mazăre verde boabe(conservă) |
6.5 |
0.5 |
10 |
72 |
Mazăre fină (conservă sterilizată) |
6.5 |
0.4 |
9 |
67 |
Ghiveci în bullion |
1.4 |
0.5 |
3.7 |
26 |
Tomate în bullion |
1.7 |
0.4 |
3.1 |
23 |
Vinete în bullion |
1 |
0.5 |
1.5 |
15 |
Tocană de legume |
1 |
6 |
3.1 |
73 |
Ardei |
1.2 |
8 |
8 |
112 |
Spanac cu orez |
2 |
8 |
2 |
91 |
Pastă de tomate |
5.4 |
– |
15.4 |
85 |
Bulion de tomate |
3.6 |
– |
11.6 |
62 |
Legume deshidratate |
|
|
|
|
Cartofi rondele |
7.8 |
0.4 |
77 |
350 |
Ciuperci |
41.7 |
1.7 |
30.8 |
313 |
Morcovi |
9 |
1.5 |
61.4 |
303 |
Legume murate |
|
|
|
|
Castraveși în oțet |
0.6 |
– |
1.5 |
9 |
Gogoșari întregi în oțet |
0.7 |
– |
3 |
15 |
Gogoșari tăiați în oțet |
0.8 |
– |
2.6 |
14 |
Salată de varză roșie |
1 |
– |
3 |
16 |
Salată de sfeclă roșie |
1 |
1 |
8.2 |
38 |
Varză acră |
1.2 |
– |
3.3 |
18 |
Fructe proaspete |
|
|
|
|
Banane |
1.3 |
0.6 |
13.4 |
66 |
Caise |
1 |
– |
13 |
57 |
Căpșuni |
1 |
1 |
9 |
50 |
Cireșe |
1 |
0.3 |
18 |
81 |
Coacăze |
1.5 |
0.6 |
10.2 |
54 |
Fragi de pădure |
1.3 |
1 |
9.8 |
54 |
Grapefruit |
0.5 |
0.2 |
6.5 |
30 |
Gutui |
0.5 |
0.5 |
14.2 |
65 |
Lămâi |
0.9 |
0.7 |
6.2 |
36 |
Mandarine |
0.8 |
0.1 |
8.7 |
40 |
Măceșe |
4.1 |
1.2 |
21.8 |
117 |
Mere |
0.3 |
0.5 |
15 |
67 |
Mure |
1.5 |
1.4 |
14.1 |
77 |
Pepene galne |
0.5 |
0.1 |
5 |
23 |
Pepene verde |
0.5 |
0.1 |
5.4 |
25 |
Pere |
1 |
1 |
16 |
79 |
Portocale |
0.8 |
0.2 |
10.1 |
47 |
Prune |
0.6 |
0.1 |
21 |
89 |
Zmeură |
1 |
1 |
14 |
71 |
Struguri |
2.1 |
1.7 |
18 |
98 |
Vișine |
1 |
0.5 |
14 |
66 |
Fructe uscate |
|
|
|
|
Curmale cu sâmburi |
1.9 |
0.6 |
74 |
316 |
Mere |
1 |
1 |
55 |
239 |
Pere |
2.4 |
0.4 |
70 |
300 |
Prune cu sâmburi |
2.5 |
0.5 |
71 |
306 |
Smochine |
4.3 |
1.3 |
58 |
267 |
Stafide |
2.5 |
0.5 |
71 |
306 |
Sucuri și paste de fructe și legume |
|
|
|
|
Suc natural de mere |
0.09 |
– |
17.4 |
72 |
Suc natural de mere (concentrate) |
0.5 |
– |
64.4 |
266 |
Suc natural de pere |
0.02 |
– |
14.1 |
57 |
Suc de prune |
0.09 |
– |
13.7 |
56 |
Suc de zmeură |
0.16 |
– |
12.3 |
51 |
Suc de struguri |
0.13 |
– |
20 |
83 |
Suc de tomate |
1 |
– |
5 |
25 |
Compoturi |
|
|
|
|
Compot de caise |
0.5 |
– |
14 |
59 |
Compot de cireșe |
0.4 |
– |
15.5 |
65 |
Compot de gutui |
– |
– |
17 |
70 |
Compot de mere |
0.3 |
– |
17.5 |
73 |
Compot de pere |
0.2 |
– |
20.5 |
85 |
Compot de piersici |
0.6 |
– |
16.1 |
68 |
Compot de prune |
0.4 |
– |
15.3 |
64 |
Compot de vișine |
0.4 |
– |
15.5 |
65 |
Compot de struguri |
0.5 |
– |
19 |
80 |
Leguminoase uscate |
|
|
|
|
Fasole boabe |
23 |
1.7 |
47.7 |
303 |
Linte boade |
25 |
1.9 |
52 |
333 |
Mazăre boabe |
21.5 |
1.9 |
53 |
323 |
Produse derivate din creale |
|
|
|
|
Pâine de grâu albă |
7.5 |
0.4 |
52 |
247 |
Pâine de grâu intermediară |
7.5 |
0.7 |
48 |
234 |
Pâine de grâu neagră |
8.4 |
1.2 |
48 |
242 |
Pâine de secară |
12.4 |
1.7 |
67.7 |
344 |
Pâine graham |
9.1 |
1 |
51 |
271 |
Cornuri, chifle simple |
8.2 |
0.4 |
57.1 |
271 |
Făină de grâu, extracție 75% |
11.8 |
1.4 |
72 |
356 |
Făină de grâu, extracție 85% |
11 |
1.4 |
71 |
349 |
Făină de secară |
8.9 |
1.2 |
74.6 |
353 |
Făină de porumb |
9.6 |
1.7 |
72.1 |
351 |
Arpacaș din orz |
9.5 |
1.5 |
72 |
348 |
Orez decorticate |
8.1 |
1.2 |
75.5 |
354 |
Griș |
9.4 |
0.9 |
75.9 |
358 |
Fulgi de ovăz |
13.6 |
6.3 |
63.3 |
374 |
Paste făinoase simple |
10.9 |
0.6 |
75.6 |
360 |
Paste făinoase cu ou |
10.2 |
2.2 |
79.1 |
386 |
Biscuiți |
8.2 |
9.5 |
74 |
425 |
Fructe oleaginoase |
|
|
|
|
Alune fără coajă |
12 |
63 |
17 |
705 |
Măsline negre |
20 |
35 |
7,2 |
437 |
Măsline verzi |
12.5 |
10 |
8.1 |
177 |
Nuci |
21 |
59 |
3.7 |
650 |
Arahide |
25.8 |
44.5 |
15.7 |
584 |
Grăsimi |
|
|
|
|
Smântână preambalată |
2.5 |
30 |
3.1 |
302 |
Smântână vărsată |
2.5 |
29.5 |
3 |
297 |
Unt |
6 |
74 |
2 |
721 |
Untură de porc |
0.2 |
99.6 |
– |
927 |
Ulei de floarea soarelui |
– |
100 |
– |
930 |
Ulei soia |
– |
100 |
– |
930 |
Ulei de floarea soarelui + soia |
– |
100 |
– |
930 |
Ulei germeni de grâu |
– |
100 |
– |
930 |
Margarina |
– |
82.5 |
– |
767 |