Lordoza sau hiperlordoza reprezintă curbura accentuată a coloanei vertebrale, cu convexitatea anterior și concavitatea posterioar. Cel mai des este întâlnită la nivelul coloanei vertebrale lombare. Lordoza poate fi determinată de suprapondere, sarcina, defecte prezente din naștere și altele.

O cauză frecventă în ziua de azi este reprezentată de poziția șezândă menținută timp îndelungat (slujbele de birou, statul pe fotoliu la televizor sau mersul cu mașina). Organismul trebuie să se adapteze la toate aceste poziții, dar acest lucru presupune ca unii mușchi să sufere contracturi și să se scurteze iar alții să devină mai slabi (mai puțin folosiți) și se alungesc. Apare astfel un dezechilibru de forțe și de tonus la nivelul musculaturii spatelui și astfel se instalează lordoza.
Flexorii șoldului (în special mușchiul iliopsoas) și extensorii trunchiului (erectorul spinal și pătratul lombar) sunt principalii mușchi care suferă contractură și scurtare. Aceștia sunt mușchii care au nevoie de exerciții de stretching în scopul corectării lordozei. Mușchii slăbiti si alungiti sunt cei ai abdomenului (dreptul abdominal, oblicul intern și oblicul extern) și extensorii șoldului (gluteul mare sau fesierul mare și mușchii posteriori ai coapsei). Ei vor avea nevoie de exercitii cu rezistență pentru dezvoltarea forței musculare.
Datorita acestui dezechilibru muscular, pelvisului devine inclinat spre înainte astfel încât bazinul se duce spre posterior. În consecință, lordoza reprezință urmarea unui dezechilibru muscular.
Cele descrise mai sus sunt legate de lordoza posturală. Există și alte tipuri de lordoză care apar de exemplu în unele boli neuromusculare, afectiuni congenitale (acondroplazia), deformări vertebrale congenitale sau afecțiuni ale șoldurilor.
Lordoza mai apare și ca o formă de compensare a unei alte curburi patologice – cifoza dorsală. În această situatie apare deoarece coloana vertebrală trebuie să fie într-un echilibru perfect pentru a ne asigura postura și deplasarea. Cifoza dorsală dezechilibrează coloana și astfel trebuie să existe o curbura care să o compenseze pe prima. În această situație nu se poate începe corectarea cifozei fără corectarea prealabilă a lordozei compensatorii.

Tratament lordoză

Lordozele atipice nu determină discomfort sau alte acuze din partea pacientului, de aceea nu necesită tratament special. Uneori curbura lordotică este severă iar pacientul poate experimenta compresia nervilor lombari, limitarea mișcărilor coloanei sau pierderea integrității spinale. Dacă curbura este severă se prescrie un tratament.
Se recomandă administrarea de antiinflamatorii pentru ameliorarea durerii cu efect pe termen scurt și pozițiile antalgice. Terapia fizică tratează efectiv 70% dintre cazurile de scolioză, cifoză, lordoză și postură anormală a corpului.

Tratamentul pentru lordoză depinde de:
-vârsta pacientului, starea generală de sănătate și istoricul medical,
-gravitatea lordozei,
-toleranța pentru anumite terapii, proceduri sau medicamente.

Sursa: Doctor info, ROmedic