celulita

Celulita apare nu numai la persoanele mature şi vârstnice, ci şi la cele tinere. Pentru prevenirea şi tratarea ei una din metodele de bază este masajul zonelor afectate. În celulita provocată de sedentarism nu se recomandă dieta alimentară, ca în cea din obezitate, în schimb soluţia rămâne masajul zonelor afectate: ceafă, şolduri, abdomen, regiunea lombară, coapse (în special în partea superioară şi externă), partea de sus a braţelor, glezne şi genunchi.

În cazul celulitei masajul este o formă obligatorie de tratament, recomandabil a se executa între unu-trei ori pe săptămână. Fie că este manual, fie cu ajutorul aparatelor, trebuie aplicat după anumite reguli, altfel poate să aibă efecte contrare. Manevrele de masaj eficiente în combaterea celulitei sunt: netezirile, frământatul – longitudinal şi transversal, fricţiunile cu rădăcina mâinii, presiunile, şi întinderile cu mâinile etajate, vibraţiile, tapotamentul, cernutul, scuturatul, etc.

Se pot masa numai regiunile cu celulită, ori întreg corpul, insistând mai mult acolo unde s-a format şi dezvoltat celulita. Este mai indicat însă, un masaj general, deoarece, pe lângă efectele locale, prin care se vizează înlăturarea celulitei, se obţin şi efecte generale, cum ar fi, spre exemplu calmarea sistemului nervos, tonifierea musculaturii, activarea întregii circulaţii sanguine, stimularea proceselor de oxigenare a ţesuturilor şi a celor de eliminare a substanţelor toxice.