Acum ceva timp ți-am prezentat generalități despre cifoză și am enumerat câteva metode de tratament, pentru a le recapitula apăsă aici. Astăzi am decis să te întâmpin și cu un program kinetoterapeutic pentru această afecțiune.

Programul va conține 5-7 exerciții, structurate în 4 serii iar numărul de repetări va fi în funcție de fiecare pacient (vârstă, sex, gravitatea afecțiunii, alte afecțiuni, etc.).

Poziția decubit ventral

 1. Cu un sul sub abdomen, se execută extensia capului și a trunchiului cu brațele lateral cu sau fără greutăți în mâini.
 2. Cu un sul sub abdomen, se execută extensia trunchiului cu mâinile la ceafă și coatele în lateral.
 3. Cu un sul sub abdomen și cu un baston fixact la spate la nivelul omoplaților se execută extensia capului și trunchiului.
 4. Cu un sul sub abdomen, brațele sus, se execută extensia brațelor, capului și trunchiului.
 5. Cu un sul sub abdomen, brațele sus, se execută extensia brațelor, capului si trunchiului cu răsucirea trunchiului spre stânga și spre dreapta.
 6. Cu mainile prinse de prima șipcă a spalierului se execută trageri în brațe spre spalier cu coatele în lateral si capul în extensie.
 7. Pe o băncuță de gimnastică membrele inferioare atârnă de o parte și de alta a băncii cu gambele pe sol, brațele lateral in abducție de 90 grafe, cu două gantere mici susținute în mâini, se execută extensia brațelor cu coatele extinse sau flexate.

Poziția decubit dorsal

 1. Brațele sus, mainile prinse pe prima sipca a spalierului, genunchii flexati se executa tragerea spre spalier cu coatele in lateral.
 2. Brațele sus, genunchii flexati se executa târârea înainte cu ajutorul brațelor și umerilor.
 3. Brațele sus, fixate pe prima șipcă a spalierului, se execută cu membrele inferioare bicicleta (forfecări sagitale și transversale, circumducții).

Poziția patru labe

 1. Cu trunchiul sub orizontală, brațele pe sol, se execută alunecarea înainte pe sol.
 2. Mers cu o minge medicinală sau o carte mare pe spate în zona toacală superioară.
 3. Cu brațele sus, mâinile fixate la spalier se execută presarea toracelui spre sol, cu extensia capului, trunchiului și a brațelor.

Poziția pe genunchi

 1. Pe călcâie șezând, cu un baston pe omoplați se excută ducerea bastonului sus cu extensia capului, gâtului și toracelui.
 2. Pe călcâie șezând, cu un baston fixat pe omoplați se execută răsucirea trunchiului spre stânga și apoi spre dreapta.
 3. Pe călcâie șezând, cu un baston fixat pe omoplați, se execută târârea înainte și  înapoi.

Poziția șezând

 1. Cu un extensor la spate, în dreptul cefei, se execută întinderea acestuia.
 2. Călare, mâinile la ceafă, coatele lateral, se execută extensia brațelor contra rezistenței opusă de kinetoterapeut, la nivelul coatelor.
 3. Tracțiuni la ceafă la helcometru.

Poziția atârnat

 1. Cu spatele la spalier, se execută flexia coapselor pe trunchi și a genunchilor.
 2. Cu spatele la spalier, se execută abducția-adducția membrelor inferioare.
 3. Cu spatele pe un plan oblic, mențineți poziția.

Ți-am enumerat o gamă variată de exerciții, pentru a le alege un funcție de locul și accesoriile pe care le ai în jurul tău. Formeaza-ti o rutina cu acest program kinetoterapeutic.