recovery

Cand vine vorba de antrenament si de consumul de nutrienti calitativi, mereu gasesc persoane care sunt
focusate pe alimentatia pre-antrenament pentru a obtine rezultate maxime, dar uita de cea post-antrenament. Adevarul este, ca niciuna nu este mai importanta decat cealalta, iar un dezechilibru iti poate afecta rezultate pe termen lung.

Alimentatia adecvata post-antrenament, te ajuta prin administrarea nutrientilor vitali pentru organism si recuperarea in urma stresului muscular, ceea ce inseamna o recuperare complete, si performante noi in viitoarele antrenamente. Aceasta este ultimul exercitiu inaintea urmatorului antrenament.

Acum ca ai inteles importanta nutritiei post-antrenament, in cele ce urmeaza vei gasi idei pentru ceea ce poti sa mananci sau sa bei pentru rezultate optime. Totul variaza de la persoana la persoana, fiind bazat pe varietatea de factori personali ca si de tipul de exercitiu pe care-l faci.

High-intensity interval training, alergarile pe distance lungi si antrenamentul cu greutati, toate au cereri si ceeaza diferite necesitati nutritionale.

recovery2Mai jos gasesti cateva din sfaturile mele pentru alimentatia post-antrenament

  • Indiferent de perioada sau intensitatea antrenamentului, incepi cu apa. Bea 1-2 pahare de apa dupa ce ai terminat antrenamentul. Apa te mentine hidratat si te ajuta sa elimini reziduurile post-antrenament, cum ar fi acidul lactic pe care muschii il produc in timpul antrenamentului. Restabilirea nivelului de hidratare post-antrenament are rezultate in refacerea mai rapida.

 

  • Smoothi-ul si shake-ul sunt o obtiune buna daca ai probleme cu masa solida dupa un antrenament
    intens. Primele 30 minute pana la o ora post-antrenament, sunt foarte importante pentru livrarea de nutrienti cum ar fi carbohidratii, proteinele, vitaminele, si mineralele de care organismul pentru o recuperare eficienta. Daca ai de gand sa bei un smoothie sau un shake evitand masa solida, iti recomand sa folosesti carbohidrati si proteine. Contrar celor spuse de unele persoane, carbohidratii sunt esentiali in recuperarea muscular, ca sursa pentru reconstruirea fibrelor musculare deteriorate in timpul antrenamentului.

Ca o concluzie, tu trebuie sa ai mai multi carbohidrati decat proteina in alimentatia post-antrenament. (2:1, 3:1) Carbohidratii produc energie pentru recuperare si refac depozitele de glicogen.

O proteina fara carbohidrati post-antrenament, sau oricand, este putin inutila pentru ca nu furnizeaza suficiente calorii pentru reconstructie si nu sunt folosite la adevarata valoare.

Pentru exercitiile cardio de 90 minute sau mai mult, trebuie sa-ti maresti consumul post-antrenament, in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati. O ratie de 4:1 carbohidrati-proteine s-a aratat a fi suficienta pentru o recuperare a atletilor, ultimele cercetari recomandand 1 gram carbohidrati si 0.25 grame proteine/ kg corp.

recovery 1Poti sa imparti alimentatia post-antrenament intr-un smoothie la 30 de minute dupa antrenament si apoi cealalta jumatate sub forma de alimente integrale la 90 minute dupa finish.

  • In ultimul rand, bauturile pentru refacere, proteina pulbere, si shake-urile le gasesti in magazine pot folosi proteina si nutrienti de slaba calitate care nu pot fi absorbiti eficient de organism. Prin urmare, trebuie sa cauti produse, la care sunt folosite standarde inalte de productie, la fel ca si calitatea superioara a ingredientelor.

Iti remintesc ca alimentatia post-antrenament este vitala pentru refacerea organismului si pentru rezultatele pe termen lung.