În ultimul timp am observat tot mai multe persoane cu astfel de probleme, provenite de multe ori din necunoștință de cauză, sau din dragul de a ”impresiona” oarecum pe cei din jur. Copii au această problemă de la simplul fapt că merg la școală cu gheozdanul purtat pe un singur umăr, de o poziție incorectă pe scaun, datorită mersului cu o mână în buzunar ”că așa a văzut Gigi și arată cool”. Ei nu au nici o vină, sunt la vârsta la care copiază, dar trebuie educați. Tinerii care merg la sala de fitness cu rucsacul pe un umăr să arate lumii cum se încordează brațul, fetele care își cumpără poșetele din ce în ce mai mari să fie căt mai încăpătoare (mai bine un troller), studenții care de multe ori au și ei rucsacul/geanta purtat pe un umăr și e destul de greu, toate duc la scolioză. Toți aceștia sunt factori aparent inofensivi de care nimeni nu ține cont, și se trezesc după un timp că se uită dimineața în oglindă și au un umăr mai sus decât celălalt. Dacă nu ai cum să renunți la servietă, geantă măcar încearcă să schimbi umărul/mâna din când în când. Renunță la lucrurile grele și nefolositoatre din geantă.

Nu am luat în considerare factorii genetici, și pe cei de natură medicală (alte afecțiuni care generează scolioza).

    Scolioza este afecțiunea în care coloana vertebrală este deviată în plan frontal (într-o parte), coloana vertebrală fiind în condiții normale dreaptă. În același timp coloana vertebrală poate fi și răsucită (în jurul axului și apare gibozitate costală). Cel mai frecvent,  scolioza apare în zona toracică sau lombară. Dar niciodată nu rămâne singură și atrage după ea o serie de alte deficiențe. Toți avem un anumit grad al scoliozei pentru că majoritatea suntem dreptaci sau stângaci, foarte puțini au parte de ambidextrie dar nu în totalitate. Scolioza este inofensivă dacă nu depășește 10 grade, sunt considerate deviatii normale ale coloanei. Scolioza are două forme, în primă fază a literi ”C” iar cănd începe să compenseze apare în foma literei ”S”.

Tratament Kintic
Obiective urmărite:

  1. Corectarea posturilor vicioase
  2. Conștientizarea pozițiilor corecte a coloanei vertebrale, a umerilor și a bazinului, prin adoptarea unor posturi corective
  3. Creșterea și refacerea mobilității articulare și musculare, treptat.
  4. Tonifierea musculaturii afectate în regim de scurtare și de alungire, acolo unde este suferind.
  5. Corectarea și menținerea tonusului muscular, prin exerciții și gimnastică medicală.
  6. Creșterea forței și rezistenței musculare.

A. Electroterapie:
       Se utilizează curenți cu efect antalgic și miorelaxant pe musculatura paravertebrală contracturată, curenți de joasă și medie frecvență:
– curenții diadinamici
– curenții interferențiali
Ultrasunetele au un rol important prin efectul antalgic, hiperemiant și decontracturant.

B. Masajul

C. Gimnastica medicală:
Pentru scoliozele simple, cu o singură curbură, se va lucra asimetric, iar pentru cele în ”S” este lucrul pe o singură curbură, cealaltă fiind fixată în poziție corectivă. Se vor folosi exerciții statice și dinamice. Exercițiile dinamice pot fi executate simetric și asimetric, cu rezistență sau libere, cu ajutorul cărora se va obține atât mobilizarea coloanei vertebrale cât și tonifierea musculaturii spatelui.

Mișcările simetrice, interesează în mod egal cele două jumătăți ale corpului, având un rol predominant corectiv. Prin aceste exerciții se încearcă refacerea simțului de simetrie al corpului. Mișcările asimetrice solicită în mod diferit cele două jumătăți ale corpului, având un rol predominant corectiv. Trebuie combătute anumite deprinderi care pot favoriza sau accentua deviația vertebrală, exemplu, ,,atitudinea șoldie”, de sprijin pe un singur picior, pe care o iau adeseori copiii și adolescenții (mai ales fetele). Purtarea ghiozdanului cu carti este recomandabil sa se faca pe spate, iar dacă se face în mână, să se alterneze dintr-una în cealaltă. De o importanța deosebită este menținerea poziției corecte la masa de lucru de la școala și de la domiciliu.

Este recomandabil ca pacientul să nu stea timp îndelungat la masa de lucru, până când oboseala l-ar face să ia o poziție incorectă, ci să facă pauze în care să execute câteva exerciții fizice sau să se întindă pe pat.

Este necesar să se încerce combaterea pozițiilor vicioase pe care unii copii și le însușesc în timpul somnului, ca de exemplu în flexie accentuată, sau în decubit lateral mereu pe aceeași parte.

Tratamentul igienico-dietetic

Se recomandă pacienţilor cu scolioză o dietă adecvată astfel încât greutatea lor corporală să fie optimă în raport cu înălţimea şi vârsta. Acest lucru este necesar mai ales la pacienţii supraponderali, deoarece greutatea poate accentua deviaţiile coloanei vertebrale.

 Tratament medicamentos

Se administrează antiinflamatoare (ibuprofen, fenilbutazonă, aminofenazină, aspirină), antalgice și decontracturante, acestea din urmă având rol de relaxare a musculaturii ale cărei contracții pot genera deformări ale coloanei. Administrarea de cortizon joacă un rol foarte important dar trebuie avut în vedere dozajul și stadiul evolutiv. Se mai administrează calciu și clorocalcin. Se mai prescriu vitamine din grupurile D, B și vitamina C.

 Tratament ortopedic

Își propune corectarea și menținerea deviației verebrale pentru a neutraliza riscul de agravare reprezentat de puseul pubertar de creștere. Un tratament ortopedic poate fi apreciat ca eficient dacă la sfarșitul creșterii el reușește să mențină deviația vertebrală la o valoare cel mult egală cu aceea de la începutul tratamentului. Tratamentul ortopedic dispune de aparate corectoare active și pasive. O altă serie de metode ortopedice: tracțiunea continuă în timpul nopții (Cotrel), stimularea electrică a musculaturii din convexitate, se adresează deviațiilot vertebrale de gravitate medie și se asociază în programul terapeutic.

Tratament chirurgical

Deviațiile vertebrale grave, evolutive, care se agravează lent, dar continuu, și după terminarea creșterii, impun redresarea și stabilizarea lor prin metode chirurgicale. Prețul corecției în aceste cazuri îl constituie rigidizarea (cu tije) a unui important segment al coloanei vertebrale. Intervenția chirurgicală în cazurile de gravitate extremă trebuie precedată de o pregătire prin elongație progresivă a coloanei (prin aparate gipsate de elongație sau elongație cu halou cranian și gips sau cerc pelvin). Intervenția este urmată de o imobilizare gipsată, apoi de corset ortopedic timp de 18-24 luni, perioadă în care artrodeza vertebrala devine solidă. Și tratamentul chirurgical va fi însoțit de kinetoterapie, cu scop de asuplizare preoperator, cu scop de tonificare musculară generală în perioada de imobilizare, cu vocația de corecție posturală și integrare în viața cotidiană la înlăturarea corsetului.