Masajul poate avea rol profilactic-stimulativ pentru grupe musculare, sau curativ masaj bebedaca bebelusul are o afectiune musculo-ligamentara (picior tal valg, stramb congenital – forma usoara, etc.)

Masajul poate fi efectuat de catre kinetoterapeuti in cadrul cabinetelor particulare, clinici de specialitate sau maternitati si nu in ultimul rand de parinti, daca acestia au fost instruiti cum sa procedeze in mod corect.

Pentru un masaj cu rezultate formidabile aveti nevoie de ulei sau crema, un pled, muzica ambientala sau clasica si jucaria indragita. Temperatura incaperii trebuie situate la 25-26 grade C, masa pentru masaj trebuie sa fie suficient de mare pentru a avea spatiu adecvat si posibilitatea de acces a parintilor in caz de nevoie.

Ca durata, masajul bebelusului variaza intre 5 minute si 10 minute, durata se adapteaza la varsta, greutate, stare generala, starea de agitatie a copilului, starea de boala sau sanatate. Poate fi urmat de cateva exercitii de gimnastica specifice varstei.

Masajul nu se efectueaza atunci cand bebelusului ii este foame, pentru ca va „urla”- la propriu.

Efectuati masajul la aproximativ o ora dupa masa sau cu 30 – 45 de minute inainte de ora mesei, pentru a-l avea relaxat, linistit iar „rasfatatul” sa poata „savura” momentul.

Se recomanda miscari blande, dar ferme, sigure: este esential pentru bebe sa se poata baza pe maseur, sa se simta in siguranta, protejat.

Daca va simte nesiguri, nehotarati, el la randul sau se va simti, nesigur, va fi agitat, va plange si se va simti inconfortabil. Daca va simti echilibrati, se va relaxa sub palmele dvs. si masajul pe care il veti efectua isi va atinge scopul-prim. Il va ajuta sa se pregateasca de somn, va dispare tensiunea de peste zi.

Este fals sa credeti despre un bebelus, ca nu are „zile grele” – fiecare zi este o provocare, fiecare experienta il poate tensiona, modul in care organismul bebelusului traduce acest discomfort este plansul, agitatia, lipsa poftei de mancare, somnul nelinistit.

In concluzie – masajul ramane un mijloc terapeutic cu rezultate foarte bune in viata bebelusului, cu conditia respectarii unor minime recomandari si indiscutabil efectuat cu blandete, fermitate si multa, extrem de multa dragoste.