Generalităţi

Spondiloza dorso-lombară (dorsolombartroza), reprezintă localizarea procesului degenerativ sau a unei anomalii de dezvoltare la nivelul coloanei dorsale şi lombare, atât în sectorul disco-somatic cât şi interapofizar; pot exista şi la acest nivel manifestări de osteofitoză difuză.

Este localizată frecvent la nivelul articulaţiilor diartrodiale, mobile care prezintă cartilajul articular ca un element important al articulaţiei.

Evoluează în final spre impotență funcţională articulară.

Este cea mai frecventă suferinţă reumatică, incidenţa ei crescând cu vârsta, femeile între 40-60 de ani  fiind mai des afectate decât bărbaţii.

Spondiloza dorso-lombară face parte din reumatismul cronic degenerativ, bolnavii afectaţi de această boală nu se mai vindecă doar se încearcă o stabilizare a stării lor de sănătate,

Artroza interapofizară dorso-lombară poate avea un răsunet clinic important datorită vecinătăţii unui element anatomic important, rădăcina nervoasă, de aici frecvenţa nevralgiilor determinate de artroza interapofizară.

Prezenţa unor simptome supărătoare la un bolnav cu spondiloză poate ţine de o altă leziune concomitentă sau de aşa zisa decompensare vertebrală: insuficienţa musculaturii dorso-lombare la care se poate adăugă un grad mai mare sau mai mic de osteoporoză.

Kinetoterapia – tehnici de mobilizare – program de exerciţii recuperatorii

Este absolut indispensabilă în tratamentul artrozelor. Mişcarea se foloseşte metodic, sub toate formele sale: mişcări active, pasive, active-pasive şi cu rezistenţă.

Mobilizările pasive se aplică în artroza dureroasă atunci când mişcarea activă este imposibilă sau insuficientă, având drept scop combaterea stazei, edemului şi retracţiilor musculo-ligamentare.

Mobilizările active sunt indispensabile în reeducare, evitând atrofia musculară şi crescând forţa şi volumul muşchiului normal sau atrofiat.

Kinetoterapia precoce şi reluarea activităţii de mers, eventual hidrokinetoterapia şi înotul au ca obiective menţinerea tonusului muscular şi a capacităţii aerobice, a mobilităţii coloanei şi a articulaţiilor periferice, precum şi a unei circulaţii sanguine adecvate în segmentul afectat. Exerciţiile iniţiale în plan sagital (flexie – extensie) se aplică în limitele durerilor pe care le produc.

Exerciţiile de extensie sunt începute din poziţie ventrală, în decubit ventral, cu pernă sub epigastru. Se progresează accentuând extensia, respectiv mutând perna sub piept apoi în sprijin pe coate. Se execută mişcări de extensie ale coloanei, precedate de înclinări laterale. Se continuă programul de exerciţii de extensie în ortostatism.

Prin exerciţiile de extensie se urmăreşte:

  • reducerea durerilor prin scăderea tensiunii în fibrele inelare posterioare,
  • reducerea tensiunii asupra rădăcinii nervului,
  • modificarea presiunii intradiscale
  • retragerea anterioară a nucleului pulpos.

Exerciţiile de extensie sunt contraindicate în situaţii clinice cu:

• hernii mari sau nefixate;

• hipermobilitate sau instabilitate segmentară;

• tulburări motorii şi senzoriale bilaterale;

• accentuarea semnificativă a durerilor lombare şi a tulburărilor senzoriale radiculare, fără reducerea durerilor radiculare.

Exerciţiile de flexie (exerciţiile Williams) reduc sarcinile compresive în partea superioară a discului şi deschid gaura foraminală. Sunt bine tolerate de majoritatea bolnavilor.

Tracţiunile vertebrale manuale sau mecanice pot fi eficace în sindroamele dureroase discogene, prin reducerea presiunii intradiscale cu 20-30%, întinderile musculare, scăderea forţelor compresive asupra rădăcinilor nervoase prin distanţarea corpilor vertebrali şi prin lărgirea găurii foraminale.

Se mai foloseşte tehnica Hold-relax pe diagonalele Kabat în formele acute sau aceeaşi tehnică cu exerciţii din programul Williams în formele subacute de dorsalgii prin discopatie.

În formele recurente sau cronice se indică măsuri de profilaxie secundară a coloanei vertebrale, sistematizate în aşa-numita „şcoală a spatelui” (school back).