Tendinita reprezintă inflamația unui tendon. Un tendon, țesut fibros care unește un mușchi cu un os, poate să se inflameze fie la joncțiunea musculotendinoasă, fie la punctul lui de inserție pe os, fie în partea sa mediană.

Cauze – Tendintele au cauze multiple, adesea asociate. Ele pot fi provocate de microtraumatisme repetate, profesionale sau îndeosebi sportive (epicondilita la jucatorii de tenis, tendinita a adductorilor la dansatori etc.) sau pot fi de origine degenerativă, îmbătrânirea țesuturilor antrenând o uzură, chiar o ruptură, a fibrelor de colagen care constituie tendonul (periartrita scapulohumerală, de exemplu). În final, o tendinită poate fi legată de o boală articulară inflamatorie, de exemplu o spondilartrită anchilozantă (îndeosebi la nivelul de inserție a tendonului lui Ahile) sau de o poliartrită reumatoidă.

Simptome și evoluție – Durerea este simptomul dominant: prezentă adesea în stare de repaus, ea se accentuează la palpare, tumefierea zonei şi împiedicarea mişcărilor normale ale segmentului de membru afectat. Principalul risc al tendinitelor netratate este ruptura tendinoasă.

Tratament – Acesta se bazează pe repaus, administrarea de antiinflamatoare locale și pe cale orală, chiar prin infiltrații, și pe fizioterapie (ionizari, ultrasunete). În caz de tendinită cronică sau de ruptură tendinoasă, se recurge uneori la chirurgie.

Câteva informații și sfaturi pentru descoperirea și tratarea tendinitei patelare le gasiți aici.