Acest articol vine în completare celui publicat acum câteva zile De ce ”trosnesc” articulațiile? pentru a furniza câteva informații și pentru tratamentul acestora.

Tratament – Generalități

Metoda cu cele mai bune rezultate în tratamentul artritei reumatoide este cea realizată prin combinarea tratamentului medicamentos cu exercițiile fizice specifice artritei reumatoide. Este necesară și modificarea stilului de viață. Tratamentul poate ajuta la ameliorarea simptomatologiei, dar nu o poate vindeca. Tratamentul artritei reumatoide este în general toată viața.
Scopul tratamentului este de a oferi o viață aproximativ normală pacientului, de a reduce durerile articulare, inflamațiile și distrucțiile acestora și de a preveni instalarea handicapului permanent.

Rolul exercițiului fizic în artrita reumatoidă

Exercitiul fizic este recomandat deoarece:
– persoanele care fac regulat exercitii fizice trăiesc mai mult și sunt mai sănătoase, lucru valabil și în randul persoanelor cu artrită reumatoidă
– exercițiul fizic poate ameliora durerea articulară în artrita reumatoidă
– exercițiile fizice întăresc sistemul osos, lucru important în special în cazul persoanelor care fac tratament cu corticosteroizi pentru reducerea inflamației (tratament care poate provoca în timp osteoporoză)
– tonifică musculatura și crește forța musculară
– exercițiul fizic regulat îmbunătățește abilitățile funcționale și condiția fizică generală
– mișcarea întărește respectul de sine, înlătură depresia și aduce beneficii pe termen lung în rândul pacienților cu artrită reumatoidă.

Tipuri de exerciții fizice în artrita reumatoidă

Doar anumite exerciții fizice sunt recomandate în artrita reumatoidă.
Strechingul constă în exerciții fizice ușoare, cu un grad de dificultate mic și care constau în întinderea anumitor grupe musculare pentru 10-30 de secunde; aceste exerciții îmbunătățesc mobilitatea și tonifică musculatura.
Exercițiile pentru tonifierea musculaturii cresc forța musculară și îmbunătățesc mobilitatea generală
Aerobicul îmbunătățește activitatea cardio-vasculară și condiția fizică generală, ajută și la menținerea unei greutăți normale (obezitatea agravează simptomele articulare din artrita reumatoidă).

Pacienții cu artrită reumatoidă pot încerca și alte exerciții fizice, precum înotul, ciclismul sau exercițiile cu bicicleta medicinală.

Pacienții cu artrita reumatoidă nu trebuie să uite ca au nevoie de consimțământul și recomandarea medicului specialist, pentru efectuarea anumitor exerciții fizice. Acestea trebuie efectuate regulat și trebuie să fie întrerupte, în cazul în care apare agravarea stării generale.

Tratament osteoartrită

Osteoartrita este o afecțiune în care cartilajul ce protejează suprafețele articulare se deteriorează o dată cu vârsta. Oasele, nemaifiind separate de cartilaj, se freacă unele de altele, ducând la lezarea osului și determinând apariția simptomelor articulare dureroase ale osteoartritei.

Boala afectează adesea articulațiile coloanei vertebrale, degetelor de la mână, degetului mare de la mână, șoldului, genunchilor sau degetelor de la picioare. Osteoartrita de la nivelul genunchiului se soldează cu invaliditate în 10% din cazurile aparute la vârsta de peste 55 de ani și 25% dintre acestea au invaliditate severă.

Deși nu există un tratament curativ pentru osteoartrită, tratamentul este util în ameliorarea simptomelor.

Tratament inițial

După obținerea diagnosticului de osteoartrită, se va recomanda probabil o schemă de tratament.
Schema de tratament inițial poate include:
– medicamente sau antiinflamatoare non-steroidiene
– glucozamină
– efectuarea de exercițiu fizic pentru menținerea mobilității articulare
– scăderea în greutate la pacienții obezi
– modificarea activităților zilnice cu scopul de a reduce stresul suplimentar la nivel articular
– terapia la căldură și la rece, cum ar fi comprese calde sau pungi cu gheață aplicate local
– documentarea asupra istoriei naturale a osteoartritei.

Tratament de intreținere

În unele cazuri boala se stabilizează pentru o perioadă de câțiva ani sau chiar intră în perioade de remisiune.
În cazul osteoartritei moderate sau severe, simptomele pot fi tratate cațiva ani cu:
– medicamente
– exercițiul fizic pentru menținerea mobilității articulare
– pierderea în greutate în cazul pacienților obezi
– protejarea articulațiilor de leziuni sau traumatisme
– utilizarea dispozitivelor ortopedice (fașă elastică, orteze, atele sau bastoane)
– schimbarea activităților zilnice pentru a reduce stresul suplimentar la nivel articular
– terapia la căldură și la rece
– ceară cu parafină
– fizioterapie sau terapie ocupațională

Pe lângă medicamentele specifice osteoartritei recomandate de medic recomand și suplimentele dietetice: glucozamină și condroitină. Glucozamina poate ameliora durerea la persoane cu simptome moderate sau severe. Nu este cunoscut încă dacă glucozamina încetinește progresia bolii, deși unele studii arată acest lucru.