De ce zinc?

Organismul unei persoane adulte contine in jur de 2-3 grame de zinc, iar acesta este distribuit in celule, cu precadere la nivelul oaselor si altor tesuturi, fluidelor, organelor interne. Cea mai mare cantitate de zinc, aproximativ 95%, se afla in celule. Actiunile benefice ale zincului asupra sanatatii se numara:

➡️ sustinerea sistemului imunitar

➡️rolul important in procesele celulare

➡️protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ

➡️ mentinerea fertilitatii

➡️ metabolismul normal al vitaminei A

➡️ mentinerea sanatatii parului, a unghiilor si a pielii

➡️ mentinerea sanatatii sistemului osos

➡️ metabolizarea normala a nutrientilor

➡️ mentinerea functiei cognitive

➡️ sustinerea reducerii manifestarilor asociate ADHD-ului

Care sunt sursele de zinc:

➡️ alimente bogate in proteina de origine animala, precum carnea rosie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui

➡️ produse lactate si oua – 100 de grame de iaurt contin 3 miligrame de zinc;

➡️ legume – broccoli, sfecla rosie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varza, morcovi, varza de Bruxelles, salata verde, dovleac, spanac, rosii. O portie de 100 de grame de broccoli fiert contine 4 miligrame de zinc.

➡️ fructe proaspete – ananas, mango, capsuni, portocale, banane, caise. De exemplu, 100 de grame de portocale contin 2 miligrame de zinc.

➡️ fructe oleaginoase – caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci. Spre exemplu, o portie de 100 de grame de migdale contine 3 miligrame de zinc.

➡️ peste si fructe de mare – somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii. O portie de 100 de grame de ton contine 8 miligrame de zinc.

⚠️ Deficienta de zinc prezinta urmatoarele manifestari:

➡️ dezechilibru imunitar – lipsa de zinc poate favoriza aparitia infectiilor virale sau bacteriene;

➡️ caderea parului – lipsa de zinc duce la subtierea firelor de par si, implicit, la scaderea rezistentei si caderea parului;

➡️ modificarea simtului gustativ si olfactiv – zincul este important pentru simtul mirosului si al gustului, iar atunci cand exista deficienta de zinc, perceptia asupra mancarii se schimba si poate duce la scaderea apetitului;

➡️ insomnii – zincul joaca un rol esential in reglarea si sinteza de melatonina, hormon care ne ajuta sa dormim, astfel ca lipsa acestui mineral poate sa ne influenteze somnul;

➡️ probleme cu auzul – conform unui studiu, deficienta de zinc poate influenta auzul;

➡️ modificarea ratei de crestere – deficitul de zinc la copii poate altera procesul de dezvoltare a celulelor, incetinind astfel cresterea;

➡️ aparitia hipogonadismului

➡️ manifestari cutanate

➡️ Lipsa zincului poate afecta acuitatea vizuala

➡️ aparitia diareei acute

➡️ vindecari tardive ale ranilor Cum putem sa asiguram doza necesara de zinc

➡️ este recomandat sa includem in alimentatie o varietate de legume, fructe, cereale integrale, lapte cu putine grasimi, si alte produse lactate;

➡️ sunt indicate alimentele bogate in proteine, precum fructele de mare, carnea rosie sau de pui, ouale, fasolea si mazarea, nucile, semintele si produsele pe baza de soia;

➡️ Ciocolata neagra

⚠️ ➡️ trebuie evitate grasimile trans sau saturate si alimentele cu un continut ridicat de zahar sau sare;

➡️ nu trebuie depasita doza zilnica de calorii recomandata.

!!! Zincul in cantitati mari poate dauna sanatatii. Peste 40 de miligrame de zinc pe zi pot duce la aparitia intoxicatiei acute, iar consumul a peste 150 de miligrame de zinc pe o perioada indelungata poate duce la aparitia intoxicatiei cornice. Acest tip de toxicitate poate determina aparitia urmatoarelor manifestari:

❗stari de greata, voma, diaree, crampe abdominale si scaderea poftei de mancare

❗Reducerea absorbtiei altor substante nutritive

❗slabirea sistemului imunitar

❗modificarea nivelului de fier si scaderea nivelului de cupru din organism

❗scaderea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun)